www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Dżus GK Architekci w finale World Architecture Festival

 

Dżus GK Architekci jako jedyni polscy architekci zostali dostrzeżeni przez międzynarodowe jury World Architecture Festival – ich realizacja znalazła się w gronie finalistów budowli, aspirujących do przyznawanej w czasie festiwalu nagrody architektonicznej - tytułu World Building of the Year. W 30 kategoriach pretenduje do nich około 200 obiektów (około 1/3 – to projekty i koncepcje, reszta – budynki zrealizowane). Całoroczne Centrum Sportowo-Rekreacyjne nad Jeziorem Ukiel w Olsztynie, dzieło zespołu Dżus GK Architekci nominowane jest w kategorii obiektów użyteczności publicznej (Civic and Community).

Dżus GK Architekci zaprojektowali Całoroczne Centrum Sportowo-Rekreacyjne nad Jeziorem Ukiel dzięki wygranej w rozpisanym na projekt konkursie architektonicznym. Wcześniej ci architekci wsławili się m.in. projektem przebudowy zabytkowego Zamku Biskupów Warmińskich w Lidzbarku Warmińskim na potrzeby Hotelu Krasicki czy też projektem adaptacji także zabytkowych zabudowań poprzemysłowych na potrzeby Centrum Edukacji Technologicznej „Stara Kotłownia” w Olsztynie.

Dżus GK Architekci zaprojektowali obiekt, o którym pisano: „Zrealizowany zespół plaży miejskiej jest fragmentem prawdopodobnie pierwszej w kraju próby objęcia w całości kompleksowym projektem tak dużego zbiornika wodnego i realizacja tak różnorodnej, całorocznej infrastruktury sportowej rekreacyjnej, która nie tylko w zasadniczy sposób zmieni znaczny obszar miasta, ale również stanowić będzie istotny element dla podniesienia atrakcyjności Olsztyna jako miasta turystycznego.”

Dżus GK Architekci nad brzegiem Jeziora Ukiel w Olsztynie zaprojektowali spójny, a zarazem doskonale wpisany w krajobraz wielofunkcyjny kompleks. Na jego terenie powstała ogromna plaża, boiska, place zabaw, tereny rekreacyjne, ścieżki dla pieszych i rowerzystów. Ale także zabudowania: główny budynek kompleksu posadowiono na drewnianym pomoście na jeziorze, pozostałe pawilony (mieszczące m.in. wypożyczalnie sprzętu, przebieralnie, toalety, kawiarnie, restauracje itp.) rozlokowano na całym terenie, wśród zieleni. Projektanci z Dżus GK Architekci podkreślają, że bardzo zależało im na jak najlepszym wkomponowaniu obiektów krajobraz.

Dżus GK Architekci podzielili funkcje kompleksu na mniejsze części i każdą z nich zamknęli w osobnym pawilonie. Chodziło o to, żeby krajobrazu nie przytłoczyć dużymi kubaturami. Największy z budynków stanął na tafli jeziora. Ma dwie kondygnacje, podcięty parter i przeszklone piętro (wydaje się więc znacznie mniejszy), taras na dachu i został otoczony drewnianym pomostem. W architekturze pozostałych zabudowań dominuje drewno, ale i one wyposażono w liczne przeszklenia oraz formy proste i stonowane. Za pomocą sieci drewnianych pomostów, kładek, tarasów i ścieżek cały zespół spięto w jedną całość, wielofunkcyjną i oferującą różne atrakcje przez 12 miesięcy w roku.

Całoroczne Centrum Sportowo-Rekreacyjne nad Jeziorem Ukiel
Lokalizacja: Olsztyn ul. Jeziorna 8
Inwestor: Gmina Olsztyn
Projektanci: Dżus GK Architekci: Grzegorz Dżus, Katarzyna Orzechowska-Dżus, Małgorzata Sender, Agnieszka Adamczyk, Tamara Zawadzka
Wykonawca: NDI
Powierzchnia działki: 120 000m2
Powierzchnia użytkowa: 1462 m2
Kubatura: 5340 m3
Projekt: 2011-2012
Realizacja: 2014
Wartość projektu brutto: 58 mln zł
Źródło ilustracji: dzusgkarchitekci.pl, worldarchitecturefestival.com , fot. Jakub Obarek






data publikacji: 2015-10-13
Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »


 



Stary port promowy Värtan w Sztokholmie . Stary port promowy Värtan w Sztokholmie zaczął odgrywać...
Chiny - plac zabaw. W jednym z pekińskich parków powstały dwa place...
Park w Möhnesee - łączy miasto z jeziorem. W 2012 roku pracownia WBP Landschaftsarchitekten wygrała konkurs...
Koncepcja na rewitalizację terenów rekreacyjnych Parku Komunardów. Zaproponowana przez pracownię S&P koncepcja na rewitalizację terenów...
Najsłynniejsze lodowiska świata. Fot. Lodowisko na wieży Eiffla w Paryżu Lodowisko...
Kwiatowy samolot. Stworzono największą na świecie instalację kwiatową w formie...
Mokradła w Auckland. Zaprojektowany przez nowozelandzkie biuro Isthmus - 22 hektarowy...
Niezwykły park chińskiego osiedla. Pracownia Martha Schwartz Partners (MSP) ogłosiła niedawno ukończenie...
"House of Mirrors" w Tasmanii. Podczas Festiwalu Mofo w Tasmanii uczestnicy mają możliwość...
Projekt La Vall d'en Joan - Barcelona. Projekt o nazwie La Vall d'en Joan zakładał...
Las Vegas Strip. To spektakularne miejsce użyteczności publicznej, zostało zaprojektowane przez...
Park Buffalo Bayou w Houston. Park Buffalo Bayou w Houston to projekt, którego...
Nieszablonowe osiedle w Chinach. Prezentowane osiedle powstało w miejscowości Guangzho i zostało...
Gregers Grams Vei Oslo. Projekt zespołu domów jednorodzinnych złożony z pięciu obiektów...
Most Banpo w Seulu. Most Banpo w Seulu powstał w 1982 roku...
City Square Devoloping w Luksemburgu. Pomiędzy wiekową hutą, a nowym osiedlem bloków mieszkalnych...
Sydney nowy plac zabaw. Nowo powstały plac zabaw znajduje się w Sydney...
Ścieżka dla zwiedzających Fiord Geiranger w Norwegii. Zamysł autora projektu miał na calu zwiększyć doznania...
Festiwal designu w Londynie - Instalacja The Smile. Przyjemna niespodzianka dla wszystkich odwiedzających festiwal designu w...
Ekologiczne zagospodarowanie otoczenia. Wokół budynków biurowych The Gannet Headquarters w stanie...
Mies van der Rohe Award 2017 – polskie nominacje. Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach (JEMS Architekci) ...
Ogród na stalowych platformach. Ogród na stalowych platformach umieszczonych na dachu? Czemu...
Instalacja miejska 2 w 1. Architekci z pracowni CODA zaprojektowali instalację/mebel miejski zapewniający...
Park pod pustynną skorupą. Park Al Fayah to projekt pracowni Heatherwick studio....
Malownicza realizacja architekta. Marco Casagrand zaprojektował malowniczą realizację, która nosi nazwę...
Krajobrazowa rzeźba . Hiszpański architekt Rafael de La-Hoz zaprojektowała krajobrazową rzeźbę,...
Piaskownica jak szałas . Elementem dopełniającym, każdy plac zabawa jest piaskownica. Architekci...
Stojak na rowery 2 w 1. The Bicycle Outpost Project to połączenie stojaka no...
Most łączący miasto i las. Na zachodnim wybrzeżu Norwegii znajduje się most a...
Park jak bank rezerwowy dla roślin. W 2013 roku miejscowość Canberrze nawiedziły ogromne pożary....





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt